Sushi

0
1875

Sushi to potrawa pochodząca z kuchni japońskiej, choć tak naprawdę jest to wariacja na temat japońskiej tradycji kulinarnej, która została przystosowana do potrzeb zachodniego świata. Do rozpowszechnienia się sushi, które znamy w obecnej postaci, przyczynili się Amerykanie po wojnie w Wietnamie. W latach 70. dwudziestego wieku w USA powstawały liczne sushi bary, które w swojej ofercie miały rolki z rybą i ryżem tak dobrze znane dzisiaj na całym świecie. 

1. Jak zrobić sushi

Żeby przygotować sushi, trzeba pamiętać o kilku niezwykle ważnych szczegółach. Pierwszą i najważniejszą sprawą jest znalezienia źródła pewnych, świeżych ryb. Dlaczego? Sushi to przede wszystkim ryba, wszystkie pozostałe składniki sushi są dodatkiem do ryby, które sprawiają, że posiłek jest kompletny – ale to właśnie ryba stanowi trzon posiłku.

Kolejną ważna sprawą jest przygotowanie składników. Przygotowanie ryżu to coś więcej niż jego ugotowanie. Trzeba zatem pamiętać o czasochłonności przygotowań.

Pozostałe składniki sushi przygotowuje się na świeżo, tuż przed zrolowaniem, więc zostaje nam się dobrze zaopatrzyć. Musimy pamiętać, że w przypadku sushi ogromną wagę mają jakość i świeżość produktów, gdyż w sushi tylko ryż jest specjalnie przygotowywany. Pozostałe produkty są surowe i to od ich jakości zależy smak posiłku.

2. Ryż do sushi

Ryż do sushi tradycyjnie był fermentowany. Dzisiaj jest preparowany dzięki octowi ryżowemu i odrobinie cukru. Przygotowanie ryżu do sushi to cały rytuał, którego każdy element jest istotny. Musimy dobrze wybrać ryż i nie powinniśmy oszczędzać. Dobrej jakości ryż powinien kosztować około 10 zł za paczkę. Nie warto kupować tańszego. Ryż należy gotować w dobrej jakości wodzie – może być woda źródlana z butelki, ale wcześniej należy go wypłukać. Płuczemy ryż tak długo, aż woda pod nim będzie przejrzysta. Może to oznaczać nawet 10 płukań!

Po płukaniu wstawiamy ryż do gotowania. Podczas gotowania ryżu powinno być 10% mniej niż wody, by był idealny. Gdy ryż się gotuje, powinniśmy ułożyć na nim ponacinany glon komb. A w czasie gdy się gotuje, przygotowujemy sos do ryżu. Sos do ryżu to mieszanka octu ryżowego (żaden inny się nie nadaje), cukru i soli. Na szklankę ryżu, która wystarcza na 4 rolki, potrzeba 2 łyżki octu ryżowego, pół łyżki cukru i niewiele ponad pół łyżeczki soli. Mieszamy te składniki podczas podgrzewania.

Gdy woda w garnku z ryżem się zagotuje, zmniejszamy pod nim płomień, przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu około 6 do 8 minut. Ryż przekładamy do drewnianej bądź szklanej miski przy użyciu drewnianej łyżki, nie zeskrobujemy ryżu, który przykleił się do garnka. Mieszamy ryż z sosem octowym i czekamy do ostygnięcia. Możemy do chłodzenia użyć wiatraka lub wystawić ryż za okno.

3. Sushi przepis

By przygotować sushi potrzebujemy ryżu, glonu nori w płatkach, wybranej przez nas ryby i wybranych dodatków. Jednym z najpopularniejszych przepisów na sushi jest przepis na futomaki z łososiem. By przygotować futomaki z łososiem, potrzebujemy jeden arkusz nori, łososia świeżego, pociętego w słupki o boku około 1,5 cm x 1,5 cm x 6 cm (potrzeba nam 2 słupków), majonez, pora pociętego wzdłuż na paski długości ok. 12 cm i awokado również pocięte na wąskie paski. Kładziemy na bambusowej macie (jeśli pierwszy raz zabieramy się robienia sushi, przyda nam się mata bambusowa) nori, które smarujemy ok. pięciomilimetrową warstwą ryżu, zostawiając około jednocentymetrowy koniec nori bez ryżu. Ryż w jednym miejscu w poprzek smarujemy pastą wasabi i układamy tak rybę oraz pozostałe dodatki. Zawijamy rolkę ciasno, a pozostawiony koniec nori zwilżamy, by skleił się z pozostałą częścią rolki.  Nie pozostało nic innego, jak pokroić powstałą rolkę na kawałki o szerokości 1–1,5 cm i życzyć smacznego.

Sushi podaje się zwyczajowo z sosem sojowym w osobnej miseczce, wasabi oraz imbirem marynowanym.