Jaki chleb najzdrowszy?

0
2029

Nie wyobrażamy sobie śniadania czy kolacji bez kromki chleba. Z jajecznicą, z plasterkiem szynki, sera i pomidora albo z dżemem – na słodko. Nieważne jak, z czym – ważne, że jest. Niestety nie każdy rodzaj chleba jest na tyle zdrowy, byśmy mogli go jeść bez ograniczeń. Który gatunek wybrać, by nie martwić się później o swoją wagę i nie liczyć kalorii przy każdym posiłku?

 

1. Rodzaje pieczywa

Są trzy podstawowe rodzaje pieczywa. Pierwszym i najbardziej znanym jest chleb pszenny. Wypieka się go z mąki pszennej, ale różnych gatunków. Najchętniej kupowane są: chleb tradycyjny oraz pszenne bułeczki, które idealnie komponują się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i z wędliną czy serem albo wędzoną rybą. Drugi rodzaj pieczywa to pieczywo żytnie, które (jak sama nazwa wskazuje) jest wypiekane z mąki żytniej – czasami z niewielkim dodatkiem procentowym mąki pszennej. Ostatni rodzaj to pieczywo mieszane, również bardzo przez nas lubiane. Głównym jego składnikiem są mąka żytnia i pszenna z dodatkiem drożdży, wody i soli. Pieczywo mieszane to często chleby pełnoziarniste.

2. Jaki chleb na diecie?

Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, z pewnością zastanawiasz się, czy możesz w tym czasie jeść chleb. Ten pszenny ma najdelikatniejszy smak, ale jest jednocześnie najbardziej kaloryczny. Lepsze od niego będzie pieczywo mieszane – a najlepszy w trakcie diety jest chleb żytni, jest to jednak pieczywo dość ciężkie. Nie unikaj pieczywa nawet wtedy, gdy jesteś na diecie. Jego spożywanie jest wręcz konieczne, ale wybieraj mądrze. Możesz skusić się na bułkę czy chleb pełnoziarnisty albo skorzystać z ryżowych wafli czy chrupkiego pieczywa kukurydzianego. Te produkty ułatwiają ci też liczenie kalorii, ponieważ na opakowaniu producent zawsze oznacza wartość kaloryczną jednej kromki. Ciemne pieczywo ma charakterystyczny smak, ale jest zdrowsze i pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

3. Jaki chleb najzdrowszy?

Ten, który zawiera więcej błonnika i jest bardziej odżywczy. Tutaj z chlebem pszennym zdecydowanie wygrywa pieczywo ciemne, razowe. Niestety choć jest ono zdrowsze, to niektóre osoby powinny go unikać głównie dlatego, że jest dość ciężkie do strawienia. Razowego chleba nie powinny jeść osoby mające problem z refluksem oraz te, które nie mają woreczka żółciowego albo pojawiają się u nich problemy z wątrobą.

Jeżeli chcesz kupić najzdrowszy chleb, to odrzuć od razu ten krojony. Producenci często dodają do niego więcej tłuszczu i przeróżnych dodatków, które sprawiają, że dłużej pozostaje świeży. Poza tym kromka chleba niekrojonego ma zupełnie inny smak. Jeżeli chcesz wiedzieć, czy wybrany przez ciebie chleb jest zdrowy, koniecznie zwróć uwagę na jego skład – producent ma obowiązek umieścić na pieczywie informację o składnikach, które do niego dodał. A jeśli twój chleb ma być naprawdę zdrowy, możesz upiec go sama. Może być taki na zakwasie – ale wtedy poświęcisz więcej czasu na jego przygotowanie – lub zwykły, drożdżowy, który nawet nie musi szczególnie długo rosnąć, zwłaszcza jeśli wybrałaś drożdże w proszku.