Co należy wiedzieć o winach?

0
1263

Wino to jeden z najbardziej eleganckich i jednocześnie skomplikowanych alkoholi. Wymaga odpowiedniego spożywania, dobierania do potraw, degustacji. W rzeczywistości istnieją różne rodzaje wina, a każdy z nich posiada własny, niepowtarzalny charakter.

Barwa win

Najbardziej zauważalną cechą win jest ich barwa. Można wyróżnić wina czerwone, różowe i białe. Czerwone mieni się od jasnoczerwonego po ciemnowiśniowy, w zależności od tego, z jakich owoców powstało. Wino czerwone należy do win ciężkich, dlatego też jest ono podawane do cięższych potraw. Należy je podawać w temperaturze 16-18 st. C. Wina czerwone powstają w procesie maceracji.

Wina białe są znacznie lżejsze od czerwonych, najczęściej produkuje się je z białych winogron. Wino białe tworzy się poprzez fermentację moszczu lub samego soku. Barwa zależy od szczepu winogron, stopnia starzenia oraz winifikacji. W praktyce oznacza to, że białe wino może być bardzo jasne, wręcz przezroczyste, słomkowe, zielonkawe, żółte, a nawet herbaciane – ostatnia odmiana charakteryzuje przede wszystkim wina gruzińskie, produkowane metodą tradycyjną. Wino białe zazwyczaj jest bardziej kwaśne i ma zdecydowanie bardziej orzeźwiający smak niż czerwone.

Wina różowe powstają w podobny sposób jak czerwone, natomiast sekretem ich odcienia jest krótki proces maceracji. Odznaczają się one wyrazistym aromatem, nierzadko można w nich wyczuć goryczkę.

Wina różowe i białe należy serwować lekko schłodzone jako dopełnienie lekkich potraw.

Słodkie, półsłodkie, wytrawne

Wpływ na smak i charakter wina ma także zawartość cukru – element ten w znaczny sposób wpływa na klasyfikację tego typu trunków. Większość osób kojarzy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne.

Może się jednak zdarzyć, że wino słodkie jest delikatniejsze od półsłodkiego, a wytrawne delikatniejsze od półwytrawnego. Fakt ten w dużej mierze wynika z tego, w jakim kraju produkowano konkretny trunek. Należy pamiętać, że każdy kraj posiada własny system stopni słodyczy win. Ponadto ważną funkcję na tej płaszczyźnie odgrywają także garbniki, pektyny oraz zawartość alkoholu.

Ogólnie zakłada się, że wina wytrawne mogą zawierać do 10 g cukru na litr, wina półwytrawne do 30 g cukru na litr, półsłodkie do 60 g cukru na litr, a słodkie powyżej 60 g cukru na litr. Jeśli ilość cukru w jednym litrze jest większa niż 150 g, mówimy o winach bardzo słodkich.

Jakość poszczególnych gatunków

Ważnym elementem jest także klasyfikacja jakościowa, znacznie mniej popularna niż kwestie barwy i smaku. Na tej płaszczyźnie wyróżniamy wina stołowe, regionalne oraz tzw. jakościowe/apelacyjne.
Wina stołowe mają najmniejsze wymagania względem producenta, który ma obowiązek umieścić na etykiecie informację o kraju pochodzenia i zawartości alkoholu. Konieczne jest ponadto umieszczenie informacji „wino stołowe”.

Znacznie cenniejsze są wina regionalne, czyli trunki pochodzące z określonego regionu. W tym przypadku konieczne jest umieszczenie na etykiecie regionu, z którego pochodzą owoce oraz winnicy.

Najlepsze są oczywiście wina jakościowe, określane również mianem apelacyjnych. Muszą one spełniać konkretne kryteria, szczegółowo określone prawem winiarskim danego kraju i regionu. Ważne jest to, aby na etykiecie zawrzeć szczegółowe informacje dotyczące miejsca uprawy, odmiany winogron, ich wydajności, metody winifikacji itp.

Niekiedy można spotkać klasyfikacje obejmujące zawartość etanoli w jednym litrze wina – wina słabe to te, które posiadają nie więcej niż 10% etanolu, wina średnio mocne mają od 10% do 14% etanolu, natomiast wina wzmacniane od 15% wzwyż.